Eldőlt a szavazás - Megvan a megye hét csodája

A Vasárnapi Kisalföld kezdeményezésére, a Kisalföld és Kisalföld Online támogatásával szervezett játékos vetélkedő óriási népszerűségnek örvendett olvasóink körében.

Összességében közel tízezer szavazatot kaptunk levélben, e-mailben és a Kisalföld Online-on - ezen voksok alapján hirdetjük ki a hét győztest. A fertőrákosi Mithras-szentély, a gönyűi Postakocsi fogadó, a lébényi templom, a mosonszentmiklósi templomegyüttes, a pannonhalmi apátság, a soproni Tűztorony és a sopronbánfalvai Mária Magdaléna-templom kapta a legtöbb szavazatot, de a további építmények egykori vagy mai alkotóinak sincs szégyenkeznivalójuk, a többi tizenöt épület is szép számmal kapott olvasói voksokat.

Ötven ajánlásból huszonegy plusz egy

Csak emlékeztetőül írjuk, hogy a játék első fordulójában szintén az olvasók játszották a főszerepet, ők jelölhettek számukra esztétikus, emberkéz alkotta épületeket. Augusztus 20-ig kereken ötven ajánlást kaptunk, mely listát a megye neves építészeiből és műemlékvédőiből álló szakmai zsűrink - a Magyar Tudományos Akadémia doktora, Winkler Gábor, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Soproni Irodájának vezetője, Figler András, a győri Széchenyi-egyetem épülettervezési tanszékének adjunktusa, Géczy Nóra és a győri Térjel-kiállítások szervezője, Tárkányi Sándor - szűkített le huszonegy plusz egyre.

Ahogy Géczy Nóra, a Széchenyi-egyetem adjunktusa korábban már említette, a "Megye hét csodája" elsősorban valóban a kisebb közösségeket érintette meg, s kovácsolta össze sok-sok szavazattal. A hét megválasztott épület közül a mosonszentmiklósi templomegyüttes és a sopronbánfalvai Mária Magdolna-templom tán a legkevésbé ismert, de kétség nem férhet helyükhöz a legjobbak között. Előbbi nem csupán napórájával és magasságával, hanem történelmi múltjával is büszkélkedhet - Széchenyi István és Ferenc József is járt a templom ódon falai között -, míg a Mária Magdolna-templomhoz a mai napig népszerű zarándokút vezet.

Örömkönnyek a jó hír hallatán

"Az utóbbi napokban egyre többen kérdezték tőlem a falubeliek, hogyan áll templomunk a hét csoda játékban, mire a Kisalföld Online-on végig nyomon követhető szavazatállás alapján egyre többször tudtam kedvező választ adni. Volt olyan idős bácsi, aki a templom közelében élte le az életét, s örömkönnyek csillogtak a szemében a jó hír hallatán" - mondta Fülöp Viktorné mosonszentmiklósi képviselő az eredményhirdetést követően.

"Már a kezdet kezdetén követtem a Vasárnapi Kisalföldben a megye hét csodája játékot, s álmomban sem hittem volna, hogy ennyi gyönyörű épület között a mi kis kápolnánknak esélye lehet. Roppantul örülök, hogy hatalmas meglepetésre sikerült bekerülnünk a legjobbak közé, s köszönöm azoknak a Sopron környéki embereknek, akik szavazatukkal segítették a Mária Magdolna-templomot" - hallottuk Németh Attilától, a templom plébánosától.

A nagy vesztesek

Végezetül ejtsünk szót néhány szót a nagy vesztesekről: a "Magyar Versailles", a fertődi Esterházy-kastély nyúlfarknyival maradt le a hét csoda címről, mint ahogy a mosonmagyaróvári vár és a hédervári kastély is végig tűzközelben volt, de csoda nem lett. A győri épületek pedig feltűnően gyengén szerepeltek a vetélkedőn, leszámítva a karmelita templomot és a Klastromot, egyetlen megyeszékhelyi épület esetében sem merült fel komolyan, hogy a hét csoda közé kerülhet. A csütörtöki ünnepélyes átadógáláról, ahová az épületek fenntartóit és a lelkes lokálpatriótákat várjuk, a Vasárnapi Kisalföld következő számában olvashatnak.

Élénk médiaérdeklődés játékunk iránt

"A megye hét csodája" vetélkedő népszerűségét nem csupán a közel 10 ezer szavazat, hanem olyan országos médiumok, mint az MTI, az RTL Klub vagy a Danubius Rádió élénk érdeklődése is jelzi. Arról nem beszélve, hogy testvérlapunk, a Délmagyarország - ha nem is teljesen azonos formában, mint a Kisalföld - már szintén keresi a megye hét csodáját. Sok sikert kívánunk nekik Csongrádban!

A megye hét csodája:

Fertőrákosi Mithras-szentély
Gönyűi Postakocsi fogadó
Lébényi templom
Mosonszentmiklósi templomegyüttes
Pannonhalmi apátság
Soproni tűztorony
Sopronbánfalvai Mária Magdaléna-templom

Szeghalmi Balázs
Kisalföld

 

vissza: Irodalom