Irodalom

Fertőrákos - Képes turistakalauz

írta: Szerdahelyi Zoltán és Szerdahelyi Zoltánné
TKM Egyesület, 2007

 

Fertőrákos - Képes turistakalauz

A fotókkal illusztrált kiadvány a Fertőrákost felkereső turistáknak készült. A TKM sorozatban megjelent útikönyv bemutatja azokat a látnivalókat, amelyeket látogatók tízezrei keresnek fel évről-évre. A Fertőrákosi Kőfejtő, a pellengér, a középkori városfalak, a Mithras-szentély, a Páneurópai Piknik emlékhely, a Fertő tó, a Püspöki kastély, az Ásványmúzeum ismertetésén túl kirándulási tippeket is kap az Olvasó.

Elfogyott!

Mithraeum Fertőrákos

írta: Gabrieli Gabriella
TKM Egyesület, átdolgozott és bővített kiadás, 2007

Mithraeum Fertőrákos

A TKM sorozatban megjelent magyar és német nyelvű könyv szerzője Gabrieli Gabriella, a Soproni Múzeum régésze, aki a szentély 1990. évi hitelesítő ásatását végezte. A harmadik kiadás 2007. július 20-án a Mithras Fesztivál alkalmából jelent meg.

Elfogyott!

A Fertőrákosi Mithraeum

írta: Tóth István
PAN, Budapest, 2007

A Fertőrákosi Mithraeum

Mithras misztériumai iránti érdeklődés napjainkban reneszánszát éli. A fertőrákosi Mithraeumot is több ezren keresik fel évente. Őnekik, az érdeklődőknek készült ez az új kiadás, abban is bízva, hogy elolvasását követően más szemmel néznek majd a szentélyre, és kritikusan fogadják a létjoggal nem bíró feltételezéseket egy szentélybeli emberáldozatról. A kötet az első Mithras Fesztivál alkalmából jelent meg.

A könyv megvásárolható a Fertőrákosi Kirándulás Információs Pontban
(Fertőrákos, Meggyesi út 1.)

Ára: 1000 Ft

Mithras Pannonicus

írta: Tóth István
PAN, Budapest, 2007

Mithras Pannonicus

Tóth István neve a római kori keleti vallások kutatóinak hazai és nemzetközi köreiben egyaránt jól ismert. Jelen kötet négy tanulmányát tartalmazza magyar, és német nyelven, amelyekből három már korábban megjelent. Újbóli, gyűjteményes formában való közreadásuk indokoltnak mutatkozott: témájuk, illetve szerzőjük sajátos gondolatmenete és következtetései által egységet alkotnak. A szerző a kultusztörténet új összefüggéseinek felismerésével járul hozzá a téma kutatásához. A főként pannoniai példákon keresztül érintett általánosabb kérdések a következők: a vallás alapítása és az alapító személye; a vallás terjedése és helyi sajátosságai, továbbá az intercisai szentélyközösség s a kultuszkép felépítésének eszmei háttere.

Elfogyott!

Mithras és misztériumai I.,II.

Kairosz kiadó, 2005

Mithras és misztériumai I.,II.

A történelem homályában született, legalább 3500 éve ismert és máig tisztelt istenség a különböző korokban, vallásokban és alakokban felbukkanó Mithras, a fény. A kötet az isten történetének forrásait taglalja, középpontban a római kori Mithras-misztériumokkal. A szövegek elemzése során kiderül, hogy Mithras eredetileg nem Napisten, nem csak perzsa, s a közhiedelemmel ellentétben nem áldoztak neki bikát, születésnapját pedig nem karácsonykor ünnepelték. A római korban a világteremtő és -uraló Mithras híveinek túlvilági életet ígért, ha beavatást nyertek a misztériumokba és titoktartási fogadalmukat nem szegték meg. Minden esélye megvolt arra, hogy ő váljon a birodalom egyetlen istenévé.

Elfogyott!